Exposició DIMENSIÓ NANOCommunicating Nano és una xarxa de periodistes, comunicadors científics, comunicadors audiovisuals, dissenyadors, pedagogs, traductors, artistes i estudiants, entre d'altres, que participen en les activitats organitzades per l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), exposant peces vinculades a temes relacionats amb la nanotecnologia. Aquesta xarxa aporta un punt de vista personal i únic, en el seu idioma particular, ja sigui mitjançant una escultura, un vídeo, un còmic, una fotografia, una representació, material didàctic o qualsevol altre mètode d'expressió.

L'ICN2 ha creat Communicating Nano amb la voluntat de col•laborar amb diverses escoles, universitats i centres formatius, o d'altres entitats o empreses de diferents sectors, per oferir-los la possibilitat de treballar en projectes de comunicació científica reals.

Més informació sobre Communicating Nano
Descarregar

Projectes

LA VISUALITZACIÓ NANOMÈTRICA: UN PROJECTE "CIÈNCIA-Art"

nanotecnologia-exposicio-artEs tracta d'un projecte de cooperació entre artistes i científics per desenvoluar noves estratègies creatives com a models de comunicació entre la comunitat científica i la societat. A la galeria de Dimensió Nano es mostra quatre parelles de imatges Les imatges superiors mostren superfícies reals vistes al microscopi i a sota de cada una podem veure la interpretació artística corresponent.
Les imatges van ser publicades per IMARTE en el seu Calendari 2006.

Autors imatges microscòpiques: Elena Martínez, Pere Roca, Muriel Arimon, Xavier Fernández Busquets.
Autors interpretacions: Eugenia Agustí , Eloi Puig.

TERMCAT: NORMALITZANT LA NANOTECNOLOGIA

nanotecnologia-exposicio-termcatEl Consell Supervisor del Termcat, l’òrgan encarregat de la fixació de la terminologia en llengua catalana, ha normalitzat fins a una trentena de termes de l’àmbit de la nanotecnologia.

Aquesta iniciativa del Termcat es vincula a l’exposició Dimensió Nano del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Mnactec) i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), dedicada a promoure el coneixement de la nanotecnologia i facilitar la comprensió de determinats conceptes.

Nanotecnologia: Termes normalitzats
Descarregar

UN NANOTUB DE CARBONI GEGANT

nanotecnologia-exposicio-nanotubnnanotecnologia-exposicio-nanotubc

L’empresa Giramón va crear per a la inauguració de l’exposició un nanotub de carboni gegant fet de globus de color negre, que penjava del sostre del mNACTEC.
En paral·lel, els visitants de l’exposició, podien participar en la creació d’un altre nanotub de les mateixes dimensions però fet amb globus de diferents colors. Els participants estaven guiats per monitors de l’empresa Giramón i disposaven d’un text d’informació addicional sobre els nanotubs de carboni que podien emportar-se.

EINA, ESCOLA DE DISSENY I ART – PROJECTE D’ANIMACIÓ DE NANOTECNOLOGIA

L'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia ha provist els autors dels vídeos del projecte Nanoanimant de la informació bàsica necessària sobre nanotecnologia i avala el valor comunicatiu i de divulgació dels treballs . L'exactitud científica dels conceptes no està garantida en detall.

Creat pels alumnes de Recursos Audiovisuals (2n. curs - 2012) d'EINA Escola de Disseny i Art dirigits per dos dels seus professors, N. Andreu i C. Molina.

Basant-se en la documentació facilitada per l’ICN2, els alumnes van realitzar un vídeo d’animació a partir de la conceptualització d’idees sobre un aspecte concret de la nanotecnologia. Els alumnes van aplicar també els seus coneixements tècnics de realització i muntatge inclosos en el seu programa de disseny gràfic, animació, vídeo i so. Tot el procés (ideació, muntatge, animació, vídeo i so, il•lustració i storyboarding, disseny gràfic, etc) és exclusivament propi dels estudiants.

Els joves vam comptar amb dos mesos de treball (individual i en equip) i després de molta dedicació els resultats es mostren actualment en l’exposició Dimensió Nano: 10 animacions sobre la nanotecnologia i alguns dels storyboards previs. Es tracta d'un material de divulgació en un llenguatge artístic, directe i diferent a l’estrictament científic, que transmet conceptes clau sobre la nanociència i la nanotecnologia.